Jak získat více času?

Studium medicíny je tak trochu neustálý boj s časem. Pohled na hodiny s sebou nese obvykle značné znepokojení - ať už je to zlověstně zdržující ručička na hodinách, která se ne a ne hnout z místa, zatímco váš žaludek po dvou hodinách praktik zběsile kručí, až už se začíná od kolegů kolem vás ozývat nervózní "Pšššt!". Nebo se naopak ručička dostane do vynikající kondice a kolem ciferníku si dává tréninková kolečka v rekordních časech, přičemž vy sedíte nad učebnicemi a absolutně nestíháte. A co teprve, když se věnujete činnostem a lidem, které máte rádi, to je času pokaždé nedostatek.
Myslím si ale, že pro věci, které pro nás mají význam a zaslouží si naši pozornost, si čas najít vždycky dokážeme. Je to jen dáno tím, kterým věcem dáme přední příčky v pomyslném žebříčku hodnot. Protože počet hodin, které každý den dostaneme k dispozici, je pro každého úplně stejný. Záleží pak na tom, na co je využijeme a čemu dáme přednost. Je to zkrátka naše volba.






Ráda bych se s vámi podělila o to, co dělám já (nebo se o to alespoň pokouším). Tady je několik tipů, které se mi osvědčily:

1. Dívat se dopředu
I když máme všichni spoustu snů a přání, ne vždycky se dostaneme k jejich uskutečnění. I když o nich víme, může jich být taková spousta nebo se mohou zdát tak náročné a zdlouhavé, že se k nich ani neodhodláme. Pokud z nich ale vytvoříme jasně definované cíle, pro které si vyhradíme čas a rozdělíme je na jednotlivé menší kroky, stanou se reálnějšími. Čím snazší a přehlednější naše plány budou, tím lépe. Nejvíc se mi osvědčilo sepsat si vždycky 3 cíle (nebo jakkoli tomu chcete říkat) ke třem oblastem v životě - ke škole/práci, vztahům a ke mně samotné. Může to být třeba "pravidelně sportovat". Což je sice pěkná myšlenka, ale co to znamená "pravidelně"? Aby to mělo jasnější představu, připsala jsem ke každému tomu "cíli" to, jak k němu vlastně můžu dojít. Třeba "denně se alespoň půl hodiny nějak aktivně pohybovat", klidně to může být jen procházka nebo třeba protahování. Cíle můžou být jakékoli, ať už je to například ušetřit peníze na dovolenou, třeba tím, že si budu dávat stranou peníze z brigády a přestanu si kupovat kávu s sebou. Nebo víc číst, přičemž "víc" toho mnoho neříká, ale určit si třeba dvacet minut před spaním nebo jednu knihu měsíčně už je mnohem konkrétnější.
Nejsou to žádné velkolepé sny, spíš jen malé věci, které mi pomohly zbavit se pocitu, že mi čas jen tak proklouzl mezi prsty a neudělala jsem vůbec nic.


2. Naplánovat si i činnosti, které jsou jenom pro mě
Většinou si do diáře píšeme spíš povinnosti nebo různé akce, které mají daný svůj čas. A podle nich potom přizpůsobujeme zbytek dne. Svoji důležitost a prostor ale mají i naše koníčky nebo věci, kterým bychom se chtěli věnovat. Takové to: "Něco si nakreslím, jak mi to vyjde nebo podle toho, jak budu mít čas…" většinou sklouzne k tomu, že to přesuneme na zítra, na pozítří, na příští týden a pořád ten čas nenacházíme. Přitom hodina se během dne ztratí ani člověk neví jak. Pokud by mělo kreslení nebo jakákoli jiná činnost svůj stanovený čas a svou prioritu, přizpůsobili bychom se jí. Je to stejné, jako domlouvání s kamarády - "Musíme už něco podniknout, potom si dáme vědět, někdy vyrazíme…". Všechna ta někdy, potom, příště nějak ne a ne v kalendáři najít. Obě strany chtějí totéž, a to sejít se, dokud však nestanovíme konkrétní čas, zůstaneme jen u toho přání.


3. Poslech místo čtení
Taky jste vždycky rádi četli a s příchodem na medicínu se vám z učení se z knih nebo počítače tak unavily oči, že to poslední, na co jste měli večer pomyšlení, bylo začíst se do něčeho dalšího? Proto jsem si v těchto chvílích oblíbila audioknihy, které najdete třeba i na Youtube nebo na ulož.to. Nejlepší na tom je, že můžete "číst" při mytí nádobí nebo u večeře.

4. Duolingo
Věřím, že jste o této aplikaci sloužící pro učení se jazyků již dávno slyšeli. Zdá se mi ale, že období její popularity už se pomalu vytrácí a je to škoda. Protože snad každý z nás by si přál umět přinejmenším opravdu dobře anglicky nebo se naučit nějaký další nový jazyk. A i když by to bylo samozřejmě skvělé strávit denně hodinu intenzivním učením se jazyka s poslechem a konverzací, dokázali bychom to skutečně splnit? Pokud si Duolingo stáhnete do mobilu, můžete využít každých pár minut, kdy třeba jen jedete v MHD nebo na někoho čekáte a chystáte se ten zdánlivě už předem ztracený čas vyplnit bezděčným projížděním facebookové zdi. Pět nebo deset minut denně si najde určitě každý z nás. Zase tu platí, že čím jednodušší bude náš plán, tím bude větší šance, že ho skutečně dodržíme.


Využít smysluplně každou vteřinu života je ale podle mě naprosto nemožné. A ani bych se o to nechtěla pokoušet. Protože takový život by byl nejenom hodně únavný, ale chyběla by mu radost a ta je nejdůležitější.

Krásný den!
J.

Komentáře

  1. S tím plánováním a stanovováním cílů mi hodně pomohla metoda bullet journal. Tvůj zápisník ji trochu připomíná, nepoužíváš ji taky? 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vedu si něco podobného :-). Nejvíc se mi osvědčil "habits tracker", který používám už několik let :).

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky