Medické špeky, se kterými u zkoušky zazářite

Rozhodla jsem se sepsat seznam zajímavostí a zdánlivě možná zbytečných špeků, které můžete vytáhnout jako eso v rukávu nejen při zkoušce. Neříkám, že jsou to úplně záchranná lana, ale někdy není na škodu zmínit jen tak mezi řečí něco, co profesoři neslýchají tak často.





ANATOMIE
  • Bochdalkův keříček je taková malá a naprosto zanedbatelná struktura, vlastně je to jen označení výběžků plexus choroideus ze čtvrté mozkové komory, svůj název však nese po českém profesoru Bochdalkovi, který mimo jiné působil jako děkan Lékařské fakulty v Praze. Jo a taky je po něm ještě pojmenovaná kýla.

FYZIOLOGIE
  • Bohrův efekt je pojmenován po dánském fyziologovi Christianu Bohrovi, otci slavnějšího Nielse Bohra, nositele Nobelovy ceny za fyziku, který popsal Bohrův model atomu. Geny se nezapřou.

BIOCHEMIE
  • Jak vlastně funguje kofein? Jaktože se po něm cítíme méně unaveni? Kofein má totiž podobnou strukturu s adenosinem, který vzniká po odštěpení fosfátů z ATP, nositele energie. Množství adenosinu stoupá po vyčerpání energie a jeho vychytávání na cílových receptorech vyvoláná pocit únavy. Kofein může tyto receptory obsadit a tím zabránit navázání adenosinu, což způsobí, že únavu vlastně nevnímáme. Jenže přes noc se nám vytvoří další nové receptory, kvůli čemuž potřebujeme pořád vyšší a vyšší dávku kofeinu.

MIKROBIOLOGIE
  • Původcem skvrnitého tyfu je Ricketsia prowazeki, která získala své jméno po svých dvou objevitelích - po Američanu Ricketsovi a českém zoologovi Prowazekovi. Oba dva zemřeli na skvrnitý tyfus.

PATOLOGIE
  • Největším úlovkem Viléma Dušana Lambla byla Božena Němcová.
  • Pickwickův syndrom, jehož hlavními příznaky jsou dušnost, cyanóza, obezita a hypertenze, dostaů svůj název údajně podle zavalitého vzhledu Samuela Pickwicka, hlavní postavy Dickensova románů Kronika Pickwickova klubu. Populárnější je ale přece jen stejnojmenná značka čajů.


  • John Fitzgerald Kennedy má na spoustě fotek neobvykle opálený vzhled. Bohužel to nebylo obyčejné opálení ze slunce, ale jeden z příznaků Addisonovy choroby, kterou americký prezident trpěl. Tmavé zbarvení kůže je způsobené zvýšenou produkci melanocyty stimulujícího hormonu (MSH), který je jedním z produktů proopiomelanokortinu, prekurzoru ACTH, jehož sekrece je z důvodů nedostatku kortizolu při této chorobě zvýšená. Těžko se to takhle v krátkosti vysvětluje, ale snad to podle následujícího schématu bude názornější.




  • Příčinou smrti Klementa Gottwalda byla syfilitické aneurysma aorty. V posledním stadiu syfilis totiž dochází k narušení struktury stěny aorty s velkým rizikem ruptury a následnou srdeční tamponádou.
  • Za pamětní deskou profesora Hlavy na Hlavově ústavu patologie je ve zdi uloženo jeho srdce a popel.
  • Profesor Fingerland zemřel ve svých nedožitých 100 letech a na své výslovné přání byl pitvám svými žáky.

Krásné léto,
J.

Komentáře

Oblíbené příspěvky