Čtvrťák odstartován aneb jak jsme stihli zazářit na radiologii

Už je to měsíc a půl, co byl čtvrťák nemilosrdně odstartován, zatímco já pořád nemůžu uvěřit, že už je za námi třeťák. Čas tak neúprosně utíká a nejvíc mě děsí ta ze všech koutů křičící "polovina". "Už jste v půlce, jste z poloviny doktoři, měli byste mít odpovídající znalosti, vyjadřování, a tak dál...". Nevím kdy se mi v hlavě přehodí výhybka na stav "skorodoktor", protože zatím jsem v módu "furtještěmedik" a čím víc se učíme, tím větší je můj respekt.


https://cz.pinterest.com/pin/402298179187882525/




Čtvrťák by měl být snad jeden z těch příjemnějších ročníků. Jestli je tomu opravdu tak, to budu moci s jistotou říct až bude za mnou. Zatím si myslím, že jestli je v průběhu studia rok, kdy bude trochu času na to začít s nějakým novým koníčkem, najít si brigádu a podobně, čtvrťák se na to dosud tváří přívětivě. Ale jsme teprve v zahřívacím kole.

Od čtvrtého ročníku se náš rozvrh přeměnil na blokovou výuku. Moje včasné příchody byly blokované síce i loni, ale tentokrát je to o něčem jiném. Jeden předmět máme vždycky intenzivně asi čtrnáct dní v kuse a na konci jednoho takového bloku nás čeká zápočet. Je to jiné, ale zase máte šanci 4:1, že dojedete do správné budovy (jednou týdně máme totiž farmačku, která se naštěstí nesmrskla do žádného bloku).

Díky tomuto "zhuštění" výuky jsme už stačili složit zkoušku z Radiologie a nukleární medicíny. Možná se mnou někteří nebudou souhlasit, ale byla to jedna z nejpříjemnějších zkoušek doposud. A předmět jako takový mě bavil a některé spolužáky i radiolka nahlodala natolik, že o ní uvažují jako o budoucí specializaci. I když zpočátku to nevypadalo vůbec jednoduše, hlavně nové informace přicházely nepřetržitě každý den a teprve dva dny před zkouškou ténhle příval ustal. Konečně nám ale někdo dokázal srozumitelně a jasně vysvětlit ultrazvukové vyšetření, které se díky tomu zdá být pochopitelnější, než z těch předchozích demonstrací ve stylu "No a co je tohle? To jako nepoznáte venu lienalis?". Poznávání snímků, ať už z ultrazvuku nebo rentgenových či CT snímků, je také součástí zkoušky. Budete se na to moci dobře připravit, protože se vybírají vždycky čtyři snímky z jedné prezentace o celkem asi 170 obrázcích, kterou celou projdete na posledních prakticích a každý snímek si popíšete. Prezentace bohužel není k dispozici ani na Moodle, ani na disku, ale určitě se k ní dostanete od starších studentů nebo zkuste požádat asistenta, jestli by vám ji nedovolil zkopírovat na flashku (u žádné prezentace s tím žádný z vyučujících neměl sebemenší problém). Pozor, na disku je nějaký soubor zkušebních snímků s popisy, který už není aktuální!

https://www.deviantart.com/darknessringogallery/art/Scrubs-TF2-Parody-648010486

Co se týká teoretické přípravy na zkoušku, určitě doporučuji učit se především z prezentací na Moodle, které budou odpřednášené na přednáškách a seminářích. Z knihovny dostanete i učebnici, ta se bude hodit hlavně na témata, která nejsou odpřednášená a na případné doplnění těch, co už odpřednášena byla. Otázek z radiologie je celkem 39, jejich seznam dostanete už na prvních praktiku. Učí se to celkem dobře, horší už je to s nukleární medicínou. Tam si na nás připravili 15 obecných otázek (hlavně z fyzikálních principů a radiační ochrany) a 15 otázek klinických. Učebnice je docela obsáhlá a přesahuje to, co nakonec chtějí u zkoušky slyšet. Nestihla jsem tam říct ani půlku toho, co je v prezentacích, ale taky samozřejmě záleží na zkoušejícím. Každopádně, určitě doporučuju učit se zase z prezentací a vůbec nejlepší jsou vypracované otázky od mé spolužačky, které postovala na Facebook našeho ročníků i do ročníku pod námi. Omlouvám se, že nepřidávám odkaz, ale nechci je tady bez jejího svolení zveřejňovat.
V den zkoušky budete skládat zkoušku z radiologie a nukleární medicíny zvlášť. Je to trochu komplikované s přesuny, protože každá zkouška probíhá v jiné budově, takže se obrňte trpělivostí a nebojte se vyptávat na recepci, myslím, že jsou tam už na zmatené mediky zvyklí. Pokud se vám podaří při přihlašování kliknout na termín, kdy zkouší doktor Renc, nemusíte se vůbec obávat, že by zkouška nedopadla dobře. U nukleární medicíny je to celkem o náhodě, ale pokud to bude možné, pokuste se dostat k docentu Doležalovi (a nebuďte překvapeni z plakátů, které má v pracovně).

A co je u nás jinak nového? Chystáme se na Půlení mediků, na interně jsme pravidelně svědci nejprocítěnějšího udeřování do klávesnice a rekordního nápřahu při razítkování, ale bohužel i ne tak veselých lidských příběhů, a zkouška z Farmacie se začíná pomalu přibližovat...

Jak jste odstartovali nový školní rok vy?
J.

Komentáře

Oblíbené příspěvky