Jak konečně skoncovat s prokrastinací?

Prokrastinace. Slovo snad milionkrát omíláné a skloňované na sto tisíc způsobů. Pomalu, ale jistě se vkradlo do našeho povědomí a dostalo se nám pod kůži. Nedokážeme se mu vyhnout, číhá na nás na každém rohu jako obrovský tahák naší pozornosti. Možná, že už máte sto chutí bez lítosti kliknout na křížek v pravém horním rohu a slibujete si, že už nestrávíte ani vteřinu svého života čtením dalšího článku o prokrastinaci... Zadržte ale ještě. Chtěla bych se totiž podělit o pár tipů, které mi skutečně pomohly a kterým vděčím za to, že mě tohle ošemetné slovíčko na "p" nepřeválcovalo.


1. Aplikace Cold Turkey

"Cold turkey" znamená zanechat okamžitě a napořád nějakého návyku nebo závislosti. Tato aplikace totiž dokáže chladně a nelítostně zablokovat všechny internetové stránky, které nás mohou odtrhnout od práce. Můžete si zvolit stránky, o kterých víte, že jsou nejzrádnější a okrádají vás o drahocenný čas. Zároveň si nastavíte, jak dlouho má blokování trvat. Ale pozor, dokud tato doba neuplyne, za žádnou cenu blok nezrušíte. Tahle aplikace má všechny prokrastinátory prokouknuté a nedovolí vám ani odinstalování.


2. Stanovit si pevný bod

Domnívám se, že živnou půdou pro prokrastinaci je dojem "volného dne". Takový den, kdy nemáme nic v plánu a chceme ho využít k učení. Jenže právě to chybění pevného řádu nás ukolébá v pocitu nekonečna času a máme tendenci odkládat, odkládat a zase odkládat... Zato pokud víme, že nás v daný den čeká nějaká událost, ať už je to radost nebo povinnost, kterou učiníme neodkladnou např. cvičení, brigáda, schůzka apod. - získáme cílovou pásku a přesný termín, do kdy bychom se měli to či ono naučit.


3. Bezpečná vzdálenost

Není nic snazšího, než při nastupující únavě a vyčerpanosti sáhnout po mobilu, který leží na dosah ruky a vydat se na cestu bezděčného brouzdání po internetu, sociálních sítí a vlastně čehokoliv, u čeho nemusíme zapojit hlavu. Právě ta jednoduchost toho sklouznout k poflakování je lákavá. Pokud ale mobil protentokrát nebude tak snadno dosažitelný, protože bude například ve skříni nebo v jiné místnosti, je už o krok těžší prokrastinovat.

4. Být na sebe přísnější

Asi nejtěžší na tom všem je ušít si pomyslný bič sám na sebe. Uklidňování se tím, že je ještě dost času a že vlastně o nic nejde, sice do jisté míry ničemu neškodí, nesmí se to ale vymknout kontrole. Protože pak přijde okamžik, kdy už se čas vyčerpá a jde o hodně.

J.

Komentáře

Oblíbené příspěvky