DEMOTIVACE - jak s ní bojovat?

Demotivace a motivace fungují jako dokonalé protipóly, takové dvě sestry, které jsou spolu úzce spjaty. Obě společně doprovázejí naše činy. Zpočátku nás vede kupředu Motivace, naopak Demotivace jako by chodila spíš o krok pozadu za svou optimistickou, nadějnou a energickou sestrou. Loudá se za ní jako stín a potichu vyčkává na její vyčerpání a pochybení. Protože, ač je Motivace silná, netrvá věčně a potřebuje pro svůj růst péči a snahu nás samotných. Jakmile ji necháme na holičkách, umožníme tak zlé sestře dohnat ji a zaujmout její místo. To právě ona se vkrádá do naší mysli a zlověštně našeptává: "Nemá to smysl, stejně to nezvládnu. Jsem na to vůbec dost dobrý? Má to všechno cenu?". Když ji popustíme uzdu, dokáže nám namluvit ledaccos. Sami se potom k těmto myšlenkám upneme a začneme věřit více ji než sami sobě. Naštěstí motivace, stejně jako naděje, neumírá, ale ve skrytu naší mysli čeká, až ji vysvobodíme.
Během studia medicíny se s pocity ztráty motivace setkává nejeden z nás. Na začátku jsme plni nadšení, motivace je takovým naším pohonem, díky němuž se plnou parou rozíždíme vstříc všem překážkám, které pro nás medicína nachystala, aniž bychom potřebovali dočerpat síly. Nic netrvá věčně a najednou jako by se všechno, v co jsme věřili a za čím jsme si tvrdě šli, rozplynulo a naopak přichází vlna nechuti hnout se byť jen o kousek kupředu. Zůstáváme zabrždění uprostřed zmatku ve vlastní hlavě. A uzavírá se začarovaný kruh - demotivace ke studiu vede ke ztrátě zájmu o to učit se něco nového a naše neefektivita vyvolává další vlnu demotivace a ztrátu sebevědomí.


Jak z toho ven?


1. Odměňujte se i za drobnosti

Všechno naše usílí a snaha si zaslouží odměnu, ať už v jakékoliv podobě. Věnujme se tomu, co máme rádi - ponořme se do chvíle, která je jen naše, dejme si něco dobrého k snědku, kupujme si drobnosti, které nám udělají radost. Cokoliv, na co se budeme těšit v průběhu náročných dní. Něco, co pro nás bude představovat óazu po té, co přeplaveme rozbouřené moře. Nezáleží ani tak na výsledku naší píle, ať už test nebo zkouška dopadla jakkoliv, snaha se cení a nemá smysl se trestat. Zkuste se k sobě chovat jako k nejlepšímu příteli. Nadávali byste mu, zahrnuli byste ho výčitkami pro neúspěch? Nedělejte to ani sobě, raději se podpořte, stejně tak, jako byste podpořili někoho jiného.


2. Neizolujte se

Možná by nás překvapilo, kolik lidí kolem nás prožívá stejné pocity jako v daném okamžiku my. Nebo jsou mezi námi naopak lidé odolnější, od kterých se můžeme učit. Nezdráhejte se o tom mluvit.


3. Neporovnávejte se s ostatními

Každý si kráčíme vlastní cestou a píšeme vlastní příběh. Máme jiný styl učení, jiné priority, dokážeme vstřebávat informace různou rychlostí. Nemá smysl se ohlížet na ostatní a trápit se tím, že to či ono ostatní zvládli, zato já nikoliv. Důvodů může být tisíce, někdy nám zkrátka nevyjdou kroky a okolnosti nám nejsou příliš nakloněny. Stalo se to, něčeho jsme nedosáhli, ale není důvod, proč by se to příště nemělo povést. Taková situace dříve nebo později může potkat každého z nás. Co je pro ostatní snadné, může být zapeklité pro nás a naopak.


4. Najděte si svůj sen

Mnohem snadněji se postupuje kupředu, když známe svůj cíl. Může být jakkoliv neuvěřitelný, jakkoliv nereálný. Ať už se chceme stát vynikajícím chirurgem, oblíbeným praktikem, uznávaným odborníkem, slavným sportovním lékařem nebo věhlasným profesorem, důležité je, abychom tomu věřili my sami. Představa toho, jak se náš sen vyplnil a my dosáhli kýženého cíle, nás může v těžkých okamžicím podržet. Protože jedině tou místy trnitou cestou, kterou jsme se vydali, se k našemu cíli můžeme dostat. A stojí za to ty trny překonat, protože nám mohou přinést růže.


5. Najděte způsob, jak si vyčistit hlavu

Obzvlášť v průběhu zkouškového období, kdy se dny obalí do roucha stereotypu, je těžké zůstat nad věcí a vydržet se učit. Nechávejte pravidelně ten stereotyp za sebou, je jedno, jestli před ním utečete, uplavete, odplujete po melodii linoucí se z pod vašich prstů tančících na klapkách klavíru nebo se přenesete ve smíchu svých přátel. Je to konečně možnost alespoň na chvíli zapomenout na to, kolik ještě stránek je před vámi a naopak veškeré myšlenky nasměrovat přímo a bez odboček na jedinou činnost.


6. Inspirujte se

Lidé, kteří jsou ve svém oboru úspěšní a dokázali si tak splnit svůj sen, nás mohou učit a vést. Najdeme-li si takový vzor, ať už mezi našimi blízkými nebo mezi známými osobnostmi, může nás to podpořit v naší cestě, protože je to důkaz toho, že když se chce, jde všechno. A všechna ta práce se opravdu vyplatí a bohatě vrátí.

J.

Komentáře

Oblíbené příspěvky