První díl o anatomii

Je tu první díl z románové triologie o jednom z největších strašáků prvního ročníku - o nekonečně rozsáhlé, zapeklitě složité, ale zároveň obrovsky rozmanité anatomii. S anatomií se budete setkávat během celého prvního ročníku. Anatomie představuje takový velký základní kámen, na kterém budeme stavět po celou dobu studia medicíny a který nám bude užitečný i v budoucí praxi, proto si určitě zaslouží naší pozornost. Závěrečná zkouška vás bude čekat v letním zkouškovém období a bude to obsahem nejnabitější zkouška prvního ročníku.
Dovolím si citovat z filmu Jak básnící přicházejí o iluze: "Anatomie, ač je rodu ženského, má svůj půvab i logiku."



  • Přednášky
Přednášky probíhají pravidelně dvakrát týdně v přednáškové místnosti. Oficiálně je účast na nich povinná a asi třikrát za rok se kontroluje prezence. Těsně před začátkem přednášky dostane každý zúčastněný lísteček s razítkem, kterým prokáže, že nechyběl. Informaci o vaší docházce nejspíš uvidí až váš zkoušející a nejsem si přesně jistá, jak velký význam jí přikládají. Pravděpodobně ale neúčast příliš nepřilepší. Na přednášky se určitě chodit vyplatí, a to hlavně během letního semestru s neuroanatomií. Pohybový systém se mi lépe učil samostatně a z přednášky jsem si většinou tolik neodnesla. Většinu přednášek vede paní docentka S. a její energický výklad mi vyhovoval. V tak krátkém čase dokázala vyzdvihnout to nejdůležitější nebo případně vysvětlit látku, která studentům z jejích zkušeností dělá největší potíže. Na tak obsáhlá témata je ale potřeba mnohem delší doba, proto berte přednášky spíš jako taky úvod do dalšího učení. Občas vyšel rozvrh tak, že téma přednášky a praktika bylo v jednu chvíli totožné, takže jste přišli už připravenější než jindy a to potom přednáška poslouží jako takové opakování.

  • Praktická cvičení
Na praktická cvičení budete docházet dvakrát týdne na pitevny se svou studijní skupinou. Seznam témat každého praktického cvičení najdete na Moodle společně s dokumentem a prezentací o náplni každého praktika. Určitě je pravidelně sledujte, nejen proto, abyste byli připraveni, ale také protože můžou nastat různé organizační změny, jako např. propojení dvou následujících praktik nebo jejich přesunutí apod. Dokument i prezentace obsahují program cvičení, často kladené otázky v testu i dotazy k zamyšlení. Na začátku každého praktického cvičení se píše mikrotest. Nenechte se zmást, předpona "mikro" nesouvisí s množstvím učiva, ale spíš s počtem otázek a časovými limitem, budete mít pět minut na pět otázek. Nejčastěji jsou to otázky s otevřenými odpověďmi, případně budete vybírat z možností, kdy může být jedná a více správných nebo budete popisovat či malovat obrázek. Test je zaměřený vždy na téma daného praktika a měl by prověřit, zda jste přišli dostatečně připraveni. Hodnotí se metodou "jedna chybná odpověď, jeden stupeň dolů", můžete tedy mít maximálně dvě chyby, abyste test splnili dobře. Co se týká přípravy nejen na praktická cvičení, hlavním zdrojem byla, je a předpokládám, že i bude známá trojdílná učebnice anatomie pana profesora Čiháka. Kombinovat ji můžete s podklady k přednáškám (které se dají dobře využít díky své stručnosti i k opakování), atlasem a pokud to časově zvládnete, můžete si ještě aktuální téma přečíst v učebnicích topografické anatomie, případně v elektronickém kurzu na Moodle. Rozsah učiva se každé cvičení liší, takové maximum byl nejspíš pohlavní systém, který je v "Čihákovi" rozebraný asi na sto stránek. V zimním semestru, kdy se test píše na praktikách dvakrát týdně, jsem se snažila rozdělit si čas na učení rovnoměrně, takže jsem se učila na oba testy na příští týden zároveň. Na každý test to bylo obvykle alespoň jedno odpoledne v týdnu a jeden den z víkendu, osvědčilo se mi učení rozložit alespoň do dvou dnů, aby se mi to lépe zažilo. V letním semestru, kdy přichází na řadu pitvy (viz druhý díl), už je to jen jeden test týdně, což je docela příjemná změna.
Poté, co dopíšete mikrotest, přichází na řadu už vlastní náplň praktika. Na pitevních stolech budou připravené preparáty, které se pojí k probírané látce. Nevzpomínám si, že by někdo na pitevně omdlíval při pohledu na mrtvolu, určitě není důvod se bát. Když se někteří ne-medici kolem mě ofrňují, ohrazuji se tím, že mnohem nechutnější je sahat na držadlo nákupního vozíku nebo na tlačítko ve výtahu. Začnete pozvolna od kostí a postupně přejdete na tzv. mokré preparáty. Neostýchejte se a využijte ten čas k tomu, abyste si osahali co nejvíc preparátů a zopakovali si tím to, co jste si předtím jen četli v učebnici. Dále si budete moci prohlédnout i různé plastové modely a RTG nebo CT snímky. Na praktikárně budou rozvěšené výukové obrazy, které si pro svou potřebu můžete vyfotit na mobil.
K dispozici budete mít na každé praktikum jeden pár gumových rukavic, dostanete je cestou k pitevně od zřízenců. Ale protože o přestávce si je budete sundávat, můžete si je buď naruby schovat v kapse pláště, nebo si přinést ještě jeden vlastní pár, abyste měli na další hodinu čisté. Samozřejmostí je také plášť, bez kterého vás na praktikárnu nepustí. Pokud byste ho zapomněli, můžete si jeden takový svítivě modrý exemplář u zřízenců vypůjčit. Narozdíl od histologie, tady přezůvky povinné nejsou, takže je na vás, jestli se budete chtít přezouvat nebo ne.
Říká se, že ten, kdo nezažil formalínem provoněná praktika z anatomie, nepoznal, co je skutečný hlad. A já nemůžu jinak než souhlasit a děkovat za nově otevřenou kantýnu.

Medička Jozefína

Komentáře

Oblíbené příspěvky