O předmětu histologie a embryologie - díl druhý


Druhý díl o histologii a embryologii se bude věnovat zápočtu, třetí díl potom zkoušce a studijním materiálům.
Podmínky pro získání zápočtů se u každého asistenta liší, vzhledem k tomu, že každý z nich zápočtové testy sestavuje samostatně a záleží pouze na něm, jakou stanoví obtížnost. Různí se i zařazení teoretických otázek nebo způsob hodnocení. Říká se, že mnohdy u některých asistentů bývá náročnější získat zápočet než posléze projít zkouškou. Pan doktor Mr. se do indexů na zápočtovém semináři podepisuje hned po zdolání písemných testů jen několika málo studentům, většině nabídne opravný termín na ústní přezkoušení. Po zdárném zdolání prvního kroku, můžete směle vykročit ke zkoušce, kterou skládáte v letním zkouškovém období.


  • Zápočet

Podmínky pro získání zápočtu za zimní semestr:

1. Splnění zápočtových testů - dvou preparátových a jednoho z histologických technik
2. Dosažení určitého průměru z průběžných testů (neplatí pro všechny asistenty)

Testy, hodnocení i celý průběh praktik (viz první díl) jsou rozdílné u každého asistenta. Zápočtové testy u pana doktora Mr. se skládaly jak z teoretické části, tak z poznávání preparátů. V zimním semestru se píšou hned dva takové testy, které jsou náplní sedmého a dvanáctého praktického cvičení. První zápočtový test bude zahrnovat obecnou histologii - cytologii (která se ale na praktiku speciálně neprobírá!), epitely, pojivové tkáně (tj. vaziva, chrupavky, kost a osifikace), svalovou a nervovou tkáň. Druhý zápočtový test už bude složený ze speciální histologie, a to z imunitního, cévního a dýchacího systému. Teoretická složka je velice podobná průběžným testům, jen počet otázek bývá větší. Odpovědi budete volit z více možností, kdy jako obvykle může být jedna i více správných. Odpovědi bývají poměrně rozsáhlé a je potřeba věnovat pozornost každému slovíčku, často se chyba nachází až na konci věty a dá se snadno přehlédnout. Čas, který na test dostanete, závisí na počtu otázek, většinou je to minutka na otázku. Pokud budete své odpovědi zaškrtávat na speciální papír, pečlivě si kontrolujte, zda jste nepřeskočili řádek, v té rychlosti se to může stát a mám dojem, že je to tak trochu i záměr. Proto se nenechte vyvést z míry, aby se vám to nestalo. Druhá část sestává z poznávání tří preparátů, které vybírá váš asistent. V lavici dostanete každý samozřejmě jinou kombinaci. V prvním preparátovém testu se po vás nebude chtít preparát konkrétně pojmenovat, pouze budete popisovat, jaké struktury vidíte z pohledu obecné histologie, např. jaký typ svaloviny a k tomu popis, nebo rozlišení žlázového epitelu apod. Zato v těch dalších už je potřeba přesně určit, o jaký preparát se jedná. V případě špatné diagnózy se pak tento preparát hodnotí čtyřkou. Proto si určitě dejte na čas a pořádně si preparát prohlédněte, použijte větší zvětšení a zbytečně nespěchejte. Více o tom, jak na preparáty v prvním díle. Kromě správného určení je vyžadován i teoretický popis preparátu, tedy stavba, funkce a další specifika. Časový limit preparátového testu je 45 minut, nejdřív se mi zdálo, že je to hromada času, ale opak je pravdou. Tak rychle uběhlou třičtvrtě hodinu jsem ještě nezažila, hořce jsem vzpomínala na líně se táhnoucí vyučovací hodiny na gymnáziu. Doporučuji vyhlásit konkurz na co nejrychlejší propisku, případně se naučit psát obouruč. K přípravě na preparátový test se vyplatí navštívit samostudium histologických preparátů, které probíhá vybraná odpoledne na praktikárně. Termíny vám budou zaslány na email nebo budou vyvěšeny na nástěnce. Bude vám tam k dispozici omezený počet krabiček s preparáty určených speciálně na samostudium, proto se radši dostavte dřív než je stanovený začátek samostudia, protože tam obzvlášť před testem bývá docela narváno. Když se domluvíte ve dvojici, jeden může zabrat mikroskop a druhý se postavit do řady na krabičky.

Elektronický test z histologických technik budete vyplňovat na tabletech, které budou k dispozici na praktikárně. Ještě na předcházejícím cvičení si natrénujete jejich ovládání, zhlédnete i prezentaci, co rozhodně nemačkat a čeho se pro jistotu radši ani nedotýkat. A co by řekl pan doktor Mr. o používání tabletů? Nespěchat, nespěchat, nespěchat - říkám to třikrát, protože vy si stejně nedáte říct a cvakáte na tom tak rychle, že se vám to pak zasekne! Obrntě se trpělivostí a doufejte, že budete mít dostatek štěstí, aby se k vám dostal tablet, se kterým se na svůj účet na Moodle přihlásite s maximálním počtem pěti pokusů. Nebo skončíte jako já, tabletový smolař, který pravděpodobně vyzařuje nějaké vlny odpuzující jakoukoli elektroniku. Potom, co jsem se marně pokoušela asi na podvacáté zapnout prohlížeč, jsem začínala být lehce ve stresu. Nakonec jsem po několika desítkách minut dosáhlá vítezství nad tou placatou destičkou a mohla se do testu pustit. Test je tvořený deseti otázkami, většina z nich ve formě mnohočetného výběru, jen minimálně s volným řádkem pro otevřenou, obvykle jednoslovnou, odpověď. K přípravě na test vám bude k dispozici samostudium na Moodle. Nejvíce nepříjemné je našprtání se pojmenování všech typů barvení histologických preparátů. Na test jsem se učila jedno víkendové dopoledne a potom celé odpoledne před testem. Určitě doporučuji využít cvičný test na Moodle, otázky se velmi podobaly a látku si tím zopakujete a natrénujete. O týden později po řádném termínu je k dispozici termín opravný, třetí možností je potom ústní přezkoušení o zimním zkouškovém období.






Hodnocení průběžných testů u pana doktora Mr. je trochu speciální - používá systém znamének plus a minus. Výsledek svého testu za předchozí praktikum se dozvíte na nástěnce v chodbě ústavu histologie, kde bude viset tabulka pro vaši skupinu s jmény. Pro získání zápočtu není podmínkou splnit určitý počet "plusek", hodnocení by mělo sloužit hlavně vám jako řekněme taková zpětná vazba. Určitě se ale vyplatí se na průběžné testy připravovat, protože výborné výsledky vám mohou přilepšit při zápočtovém testu a zároveň i učení pro vás pak bude snažší.

Podmínky pro získání zápočtu za letní semestr:

1. Splnění zápočtových testů - dvou preparátových a dvou z embryologie
2. Dosažení určitého průměru z průběžných testů (neplatí pro všechny asistenty)
3. Účast na závěrečném testu

Zápočtové testy z embryologie jsou opět vytvořeny v elektronické formě a stejně jako test z histologických technik se vyplňují na tabletech. Píší se na začátku praktických cvičení před tím, než se začne probírat téma daného cvičení. Jsou tvořeny otázkami s mnohočetným výběrem odpovědí, dále otázky ve formě pravda/nepravda a nejvíce z nich zahrnuje popisy obrázků. K přípravě vám postačí podklady k přednáškám. To, co každý test bude obsahovat (včetně přednášek, z kterých budou vybírány obrázky) najdete na Moodle v informačním dokumentu o testu. Co se týká přípravy, učila jsem se asi dva až tři dny na každý test. Vyplatí se navštěvovat přednášky, i když je pravda, že jsem si toho z těch, na kterých jsem byla, nezapamatovala tolik, aby mi to čas na vlastní učení nějak výrazně ukrátilo. Spíš to pro mě bylo takové uvedení do tématu a pomohlo to i v utřídění si, co je nejdůležitější a co už méně. Například se nemusíte trápit učením se přesně vymezení dnů, ale několik časových údajů je nezbytné znát, jsou obvykle zvýrazněné v textu. Zato je určitě důležité porozumět pojmům - hlavně kdy se jedná o synonyma (např. extraembryonální mezoderm žloutkového váčku je totéž co splachnopleura či splanchnický mezoderm), často jsou totiž odpovědi postavené tak, že je vlastně tatáž věc popsána třeba třemi způsoby a všechny jsou správně. I přesto, že se o obou testech bude mluvit s řádným předstihem a asistenti i přednášející vás budou ponoukat k tomu, abyste se už začínali připravovat dlouho dopředu, pokud na to nenajdete čas, nemusíte se obávat. A stejně jako u histologických technik se píše týden po řádném termínu oprava a třetí pokus už je ve formě ústního přezkoušení v letním zkouškovém období.
Závěrečný test v elektronické podobě se píše na posledním praktickém cvičení. Zahrnuje teorii z letního semestru a kompletní výčet preparátů ke zkoušce. Na tento test je vyhraněn pouze jeden pokus. Pan doktor Mr. potom na základě pěkného výsledku z testu udělil zápočet rovnou bez přezkoušení, takže se tím dalo "vylepšit" to, co jste potřebovali. Na test jsem se učila dva dny před testem, k tomu už jsem si část opakovala asi týden před ním. Pár otázek bylo spíš ze základů a daly by se zvládnout i bez předchozího učení, protože si je při průběžné přípravě už zapamatujete, některé ale byly detailnější. Příprava záleží na vás, pokud vám úspěšné zdolání testů může pomoci, vyplatí se alespoň tu nejstarší látku zopakovat, ale pokud se přezkoušení stejně nevyhnete, můžete čas věnovat tomu, čemu potřebujete, ale testu se samozřejmě musíte zúčastnit. Bohužel ale nevím, jak na tento test nahlíželi ostatní asistenti.

Hodně štěstí s histolkou :-)
Medička Jozefína

Komentáře

Oblíbené příspěvky