Pro prváky

Co je potřeba zařídit před nástupem do prvního ročníku LFHK?

  • Průkaz studenta UK (s licencí ISIC)
Nezbytná kartička, kterou budete používát pravděpodobně každý den. Slouží mimo jiné k odemykání dveří do poslucháren a do částí budovy, kam by cizí noha nejspíš neměla vkročit. Dále funguje jako elektronická peněženka, takto ji využijete v menze a pro tisknutí v ústavu biofyziky (viz dále). Také si ji nezapomeňte vzít s sebou do knihovny.
Výdejní místo se nachází na kolejích Na Kotli, kde si ji můžete nechat vytvořit v pondělí a ve středu od 11 do 18 hodin. Zde si vás vyfotí a na počkání kartu vystaví, proto s sebou nepotřebujete žádnou fotografii. Průkaz vám vydají i s praktickým pouzdrem, v němž ho budete nosit i s tímto lístkem:

Lístek pro daný akademický rok, který dostanete při zápisu.


  • Městská karta
Bude se hodit v případě, že maté v plánu se po Hradci přesouvat nejen pěšky či na kole, ale hodláte využívat i MHD (což se v rámci ušetření času bude stávat hodně často, věřte mi). Kartu si můžete libovolně dobíjet a používat ji pro nákup jednotlivých jízdenek nebo si předplatit zlevněné jízdné na delší období. Pokud budete jezdit pravidelně, určitě se to vyplatí (denně můžete totiž bez karty projezdit i 80 Kč, přičemž mě tříměsíční jízdné stálo 560 Kč), navíc se nemusíte starat o jízdenky a můžete nastupovat jako frajeři s kamennou tváří zadními dveřmi. Odkaz na elektronický formulář zde. Pokud si o kartu zažádáte ještě před nástupem do školy, stihnete si ji vyzvednout tady během prvního přednáškového týdne.

  • Plášť
...jako z cukru. Bez pláště se žádný medik neobejde. Pláště všech velikostí je možné zakoupit ve škole během prvního přednáškového týdne naproti Velké posluchárně. Cena se pohybuje okolo 300 Kč. Z vlastní zkušenosti doporučuji mít pláště alespoň dva - hlavně během letního semestru, kdy probíhají pitvy, bude váš plášť zralý do pračky po každém praktiku.

Z filmu "Léto s kovbojem"
  • Pitevní sada
V zimním semestru ji ještě potřebovat nebudete, na praktikách vám budou k demonstraci preparátů k dispozici pinzety a ukazovátka. Nejpozději před začátkem letního semestru se poohlídněte po vlastní pitevní sadě, která je na pitvách vyžadována. Objednávala jsem si tuto sadu, přiznám se, že hlavně kvůli tomu hezkému pouzdru. Na naší fakultě doporučují používání vyměnitelných čepelek, protože je to snadnější a praktičtější než si ručně brousit skalpel. Součástí pitevního náčiní by měla být vyměnitelná čepel č. 22 nebo 24 a násadka č. 4 a anatomická pinzeta.

  • Menza Na Kotli
Maminka a babička daleko, času žalostně málo a žaludek hlasitě kručící - to je jedna ze smutnějších skutečností spojených s vysokoškolským studiem. Pokud máte v plánu zahánět hlad v menze, budete si moci vybírat ze čtyř až pěti jídel - obvykle česká kuchyně, "dietnější varianta", varianta pro vegetariány a minutka, kterou je nutné objednat dopředu, protože o ni bývá velký zájem (nejčastěji je v nabídce steak, řízek nebo jinak upravené maso s přílohou dle výběru a zeleninová obloha). Cena se liší podle vybraného jídla, obvykle se pohybuje okolo 40 až 50 Kč, minutka stojí asi 70 až 80 Kč. Je možnost si jídlo objednat na internetu, abyste měli jistotu, že nezůstanete o hladu. Ale samozřejmě stačí přijít včas a vybírat až na místě podle chuti.
Není nutné se nijak registrovat, pouze si u paní vedoucí kuchyně nabijete průkazku na libovolnou sumu a poté už u výdejního okénka jen přikládate kartu ke snímacímu zařízení, kde se jim také zobrazí váš výběr, pokud jste objednávali přes internet. Peníze před prázdninami nemusíte vybírat, nepropadají.
Další možností stravovaní je také školní kantýna, kterou naleznete u šaten. K obědu si můžete vybrat různé saláty, čerstvé bagety nebo polévky z denního menu.

Medička Jozefína

Komentáře

Oblíbené příspěvky