O předmětu biofyzika a biostatistika - díl první

S biofyzikou a biostatistikou se budete setkávat v zimním semestru prvního ročníku. Své půlroční snažení završíte zkouškou, která bude startovacím můstkem celého nekonečném příběhu Zkoušková období na medicíně. Myslím si, že je to poměrně rozporuplný předmět, jedni jsou přesvědčení o jeho důležitosti a nenahraditelnosti, druzí si trvají na tom, že s medicínou nemá mnoho společného. Těžko říct. Dozvědět se o tom, na jakém principu funguje přenos zvuku v lidském uchu nebo jak zatočí magnetická rezonance s atomy vodíku, je určitě zajímavé a do budoucna přínosné, ale to není samozřejmě všechno, co se po vás bude požadovat. Domnívám se, že takovou stavbu hmoty nebo popis jaderného reaktoru můžete po zkoušce (alespoň prozatím) zapomenout a uvolnit si kapacitu pro anatomii a histologii. Sama jsem zvědavá, jestli se mi znalosti z biofyziky budou ještě někdy hodit.



  • Přednášky
Přednášky za nás probíhaly dvakrát týdně. V pondělí dvou až tříhodinová a ve středu jen hodinová. Pokud si dobře vzpomínám, přednášky z biostatistiky byly všeho všudy jen dvě nebo tři, zbytek semestru už se nesl v duchu fyziky. Určitě se vám vyplatí přednášky navštěvovat, protože zápisky, které si odsud odnesete, potom využijete u zkoušky. Často se totiž v prezentacích objevují pouze pojmy nebo zmínky o novinkách ve výzkumu, o nichž byste si museli více informací stejně hledat samostatně. Ovšem pokud není fyzika zrovna vaše vášeň, možná se budete cítit trochu demotivováni, hlavně při poznámkách pana dr. M. typu: "Tak tohle by zvládl i průměrný papoušek." nebo, až si budete lámat hlavu nad výpočtem (s vyděšeným pohledem na některé své kolegy, kteří už žhaví kalkulačku, zatímco vy teprve opisujete zadání) s úsměvem dodá: "Dávačka neee?".
Podklady k přednáškám najdete na Moodle:


  • Praktika z biofyziky
Na první hodině praktických cvičení proběhne velké organizování. Nejprve se rozdělíte do trojic označených čislem, ve kterých budete pracovat během měření celý semestr. Skupiny si utváříte sami, takže se můžete předem domluvit, s kým byste chtěli v trojici být. Dále se celá vaše studijní skupina rozpůlí na dvě podskupiny A a B. Váš rozvrh se potom bude mírně lišit, zatímco jedna poskupina bude mít měření, druhá seminář z biostatistiky.
Za semestr vás čeká celkem pět měření na téma smysly, EKG, CT, mikroskopie a ultrazvuk. V rámci vaší podskupiny, která je tvořená pěti trojicemi, se v jednotlivých měřeních prostřídate. Proto na každém praktiku bude mít každá trojice jiné téma měření. Před měřením se shromáždíte na chodbě před učebnou biofyziky, kde počkáte na příchod asistentů, kteří povedou vaše praktická cvičení. Hodina začíná e-testem na Moodle, vztahujícím se k tématu, které vás na tomto měření čeká, vyberete si tedy dnešní téma vaší trojice. Test se skládá z pěti otázek (teoretických i početních), na které máte časový limit patnáct minut. Ke splnění vám stačí 60 %. Pokud tohoto výsledku nedosáhnete, máte možnost si test opravit individuálně s jinou skupinou, případně s druhou podskupinou. Co se týká přípravy, je k dispozici samostudium na Moodle, stačí v tomto výberu kliknout na "návod".



Určitě se naučte vzorečky a natrénujte příklady, může se stát, že vám Moodle vygeneruje test skládájící se pouze z příkladů. Během testu můžete používat kalkulačku, ale samozřejmě nemáte k dispozici vzorce. Přípravu na praktika můžete doplnit i z přednášek, což se hodí hlavně u téma smysly, protože to je opravdu nabité praktikum a bohužel samostudium nebude stačit. Taky si můžete pomoci i mezi sebou, když si vyměníte dojmy se spolužáky, kteří už dané měření absolvovali, alespoň se dozvíte, jaké otázky můžete zhruba očekávat.
Po testu už se celá trojice přesouvá ke svému stanovišti a může se pustit do práce. Před měřením si určitě důkladně přečtěte návod, fyzikáři jsou na to obzvlášť hákliví a budou očekávat, že víte, co a jak. Praktická část je asi nejzajímavější z celých praktik, nejvíce mě bavilo měření EKG a krevního tlaku (i když nám všem pěkně zmodrala a málem odumřela horní končetina, jak jsme se opravdu poctivě snažili odezírat, kdy že jsme to začali nebo přestali slyšet Korotkovy ozvy). Abych nezapomněla, až vám budou na praktiku týkajícího se smyslů měřit dioptrie, berte to s rezervou. Mně vyšel docela děsivý výsledek a fyzikáři si mě začali dobírat, že není možné, abych bez brýlí vůbec něco viděla. Brýle na dálku sice nosím, ale jen když potřebuji, protože vzhledem k tomu, že mám korekci asi polovinu dioptrie, se bez nich normálně obejdu. Výsledek mě ale tak znervóznil, že jsem se dokonce objednala na oční, abych následně zjistila, že se mi zrak zhoršil jen o čtvrt dioptrie a není třeba ani měnit skla. Celkově si nedělejte těžkou hlavu, když se vám bude zdát, že na vás byl nějaký asistent nepříjemný nebo si do vás rýpl, oni mají asi trochu specifičtější styl humoru, který ne každý musí pochopit.
Poté, co naměříte vše potřebné, se se svými výsledky odeberete k počítači, kde vyplníte protokol. Nemusíte ho dokončit už na praktiku, proto si s sebou radši noste flashku, abyste si ho mohli případně dodělat doma. Protokol je již předpřipravený v Excelu, vy jen doplníte vaše naměřené hodnoty a provedete výpočty, které po vás budou vyžadovat, nejčastěji použijete vzorce ze statistiky. Protokol můžete odeslat až poté, co vám zezelenají všechna okénka s vašimi výsledky. Ne vždy se zadaří napoprvé, proto neztrácejte trpělivost a pokuste se různě zaokrouhlovat a přepočítávat, dokud ta zatracená červená nezmizí. Následně protokol včetně dalších tabulek, grafů nebo obrázků vložíte do programu PC Doktor, kde bude mít vaše skupina založený účet.
Kromě měření váš čekají v rámci biofyziky ještě dvě praktika sloužící jako příprava na zápočtový test. Účast na nich není povinná, ale určitě se vyplatí se zúčastnit. Jak bude seminář probíhat už záleží na asistentovi, buď budete počítat samostatně nebo u tabule. Nejlepší samozřejmě je, pokud už na tento seminář budete připraveni, zvlášť, pokud vás zápočtový test čeká ještě před Vánoci. Ale vzhledem k tomu, že tyto semináře probíhají v době, kdy je toho až nad hlavu, půjde to trochu těžko.

  • Praktika z biostatistiky
Praktická cvičení ze statistiky probíhájí ve formě seminářů, kde se proberou jednotlivé kapitoly a kde si natrénujete příklady, které musíte zvládnout k zápočtovému a rigoróznímu testu. Dále se naučíte pracovat se statistickým programem v Excelu. Biostatistika zahrnuje pravděpodobnost, testování hypotéz, korelaci, regresi, prevalenci, míry polohy a variability. Na seminářích vás povede také pan Ing. B., který je pověstný svými příklady na pravděpodobnost, kde hrajou hlavní roli domácí zvířata - např. "Jsou rodiny, které vlastní psa a rodiny, které vlastní kočku. Některé mají psa i kočku, jiné nemají nic nebo mají papouška. Jaká je pravděpodobnost, že má rodina psa, když má kočku?". Při praktikách věnujte pozornost hlavně příkladům, ukrátí vám to potom čas na přípravu na závěrečný test.

O zkouškách a zápočtech více v druhém díle.
Medička Jozefína

Komentáře

Oblíbené příspěvky